Poradnik sushi - Ryż do sushi

pałeczkami.pl - poradnik ryż na sushi

Ryż do sushi

 

 

Prawidłowo przygotowany ryż to podstawa udanego sushi.

Składniki:

  • 500g ryżu do sushi
  • 600ml wody
  • 1 kawałek alg Kombu (opcjonalnie)
  • 8 łyżek stołowych zaprawy do sushi (lub 8 łyżek stołowych octu ryżowego połączonego z 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki soli - patrz przepis jak prawidłowo przygotować zaprawę do ryżu)

pałeczkami.pl - ryż na sushiRyż na sushi gotujemy w nieco inny sposób niż np. sypki ryż do potraw indyjskich. Podstawą jest tu niewielka ilość wody jaką używamy. Na rynku dostępnych jest wiele różnych odmian ryżu krótkozairnistego, to też proporcje ryż:woda mogą w pewnych przypadkach być nieco inne. Jeśli widzimy, że po ugotowaniu ryż nie klei się dostatecznie by można było przygotować np. maki-sushi należy następnym razem zmienić nieco proporcje, a także czas gotowania. Jak w wielu przypadkach tak i w tym, najlepszym sposobem na przygotowanie idealnego ryżu na sushi jest nic inego jak praktyka, gdyż jak wiadomo to ona czyni mistrza!

 

Oto przepis, jak prawidłowo ugotować ryż na sushi:

  • ryż płuczemy w zimnej wodzie dopóty, dopóki odlewana woda nie będzie przezroczysta
  • zalewamy ryż zimną wodą w proporcjach 1:1 lub 1:1,2 (ryż:woda), nie solimy!
  • odstawiamy garnek na 10 minut
  • nacinamy kombu w kilku miejscach by uwolnić aromat podczas gotowania i kładziemy na wierzch ryżu
  • zakrywamy szczelnie pokrywką, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia
  • zaraz po zagotowaniu wyciągamy kombu i przykrywamy garnek z powrotem
  • zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut
  • zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 - 15 minut, cały czas pod przykryciem. Po wyjęciu kombu ani na chwilę nie wolno zdejmować pokrywki!
  • gorący ryż przekładamy na szeroką, niemetalową misę,
  • dodajemy zaprawę do ryżu i drewnianą łopatką mieszamy - energicznie acz delikatnie, by nie połamać ziaren
  • studzimy ryż, np. wachlując go, do temperatury pokojowej po czym przykrywamy wilgotną, bawełnianą szmatką by ziarenka nie wyschły

Tak przygotowany, lekko błyszczący o temperaturze otoczenia ryż, gotowy jest do przyrządzania sushi. Pamiętajmy, by nie nakładać na nori gorącego ryżu! Nori błyskawicznie wchłonie wilgoć przez co stanie się gumowate i nie będzie nadawało się do spożycia.

Powyższy przepis doskonale sprawdza się do ryżu oferowanego w naszym sklepie: Nishiki, Shinode, Kimpo oraz pozostałych marek.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Chcesz o coś zapytać ? Pisz lub dzwoń:
e-mail:
biuro@paleczkami.pl
telefon:
+48 694 512 522

Będzie nam miło odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.

--------------------------------------------------------------------------------

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij