Poradnik sushi - Zaprawa do ryżu

pałeczkami.pl - poradnik sushi - zaprawa do ryżu

Zaprawa do ryżu

 

 

By ją przygotować, potrzebujemy ocet ryżowy, cukier oraz sól. Przygotowanie zaprawy nie jest skomplikowaną sprawą, po prostu do octu dodajemy cukier oraz opcjonalnie sól – niektóre źródła podają, by nie używać jej w ogóle. Proporcje składników zależą od upodobania, średnio na każde 100g ugotowanego ryżu stosuje się:

  • 1 łyżkę stołową octu
  • 1 płaską łyżeczkę cukru
  • szczyptę soli (opcjonalnie, według gustu)


Całość podgrzewamy aż cukier i sól rozpuszczą się całkowicie. Uwaga: nie doprowadzać do zagotowania zalewy! Odstawiamy aż wystygnie i dopiero wtedy dodajemy do ryżu.

Jeśli ktoś nie ma ochoty przyrządzać zaprawy samodzielnie może skorzystać z gotowego produktu. W ofercie paleczkami.pl znajdziecie znakomite gotowe zaprawy takich marek jak Kikkoman oraz Mizkan - wystarczy dodać je do ryżu, i gotowe!

Zobacz listę gotowych produktów: Ocet i zaprawy do ryżu.

 

Sprawdź także:

 

--------------------------------------------------------------------------------

Chcesz o coś zapytać? Pisz lub dzwoń:
e-mail:
biuro@paleczkami.pl
telefon:
+48 694 512 522

Będzie nam miło odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.

--------------------------------------------------------------------------------

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij