Poradnik sushi - japoński chrzan Wasabi

Wasabi

Wasabi to wieloletnia roślina zielna z rodziny kapustowatych, do której, oprócz kapusty, należą także rzodkiew, chrzan, gorczyca czy rzeżucha. W systematyce botanicznej występuje pod wieloma nazwami (Eutrema japonica, Cochlearia wasabi, wasabia, lunaria i dalsze).
W stanie dzikim rośnie pod drzewami, na brzegach górskich strumieni w klimacie umiarkowanym wysp Hokkaido, północnej części wyspy Honsiu i rosyjskiej wyspy Sachalin. W uprawie jest rośliną wymagającą, potrzebuje dużo wody, cienia i umiarkowanej temperatury. Dobre efekty na skalę masową daje uprawa hydroponiczna. Wasabi uprawia się w Japonii, najwięcej w prefekturach Shizuoka, Nagano i Iwate. Poza tym także w Chinach, Korei, na Tajwanie i w Nowej Zelandii. Ostatnio rozpoczyna się próby uprawy tej rośliny w Europie.
Zastosowanie kulinarne ma głównie korzeń wasabi, dużo ostrzejszy od chrzanu i lekko gorzkawy. Uciera się go na pastę tuż przed użyciem i w niewielkich ilościach dodaje do zimnych sosów. Najczęściej przyprawia się nim sushi i sashimi, ale także mięsa, zarówno surowe, jak i poddane obróbce cieplnej. W Japonii istnieją nawet słodycze (czekoladki, wafelki) o smaku wasabi oraz przekąski: ryżowe, sojowe, z orzeszków ziemnych, które dotarły także do naszych sklepów. Jadalne są również liście wasabi o smaku podobnym do rzeżuchy, z których przyrządza się sałatki lub marynaty.
Tysiącletnia tradycja łączenia wasabi z rybą ma naukowe uzasadnienie. Zawarte w tej roślinie glikozydy i związki siarki mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, a więc są antidotum na zatrucia pokarmowe. Wasabi jest także bogatym źródłem witaminy C, B6, wapnia i magnezu.
Poza Japonią trudno dostać świeży korzeń, a występujące w handlu pasty wasabi są najczęściej tzw. "zachodnim wasabi" czyli mieszanką chrzanu, musztardy i skrobi z dodatkiem zielonego barwnika. Pod wpływem światła wasabi traci ostrość i swoje zdrowotne właściwości, dlatego proszek należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, nieprzeźroczystych pojemnikach, a tubki w lodówce.

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij