Oleje

Oleje roślinne pozyskiwane są nie tylko z bardzo wielu roślin (rzepak, słonecznik, migdały, oliwki, len, pestki dyni, sezam, rokitnik i wiele innych), ale także z różnych ich części, np. z nasion, owoców, pestek, jąder nasiennych, a także z kiełków. Oleje najwyższej jakości, to te pozyskiwane na zimno. Znaczna większość olei roślinnych wykorzystywana jest jako tłuszcz jadalny, ale są także składnikami kosmetyków, a niektóre z nich to środki lecznicze (np. olej z wiesiołka). Każdy tłuszcz roślinny ma wpływ na nasze zdrowie. Więcej » Jest on jednym z głównych paliw dla naszego organizmu i podstawowym budulcem komórek, a więc jest absolutnie niezbędny dla zdrowia. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, które są tłuszczami nasyconymi i mogą powodować choroby układu sercowo-naczyniowego, tłuszcze roślinne są tłuszczami nienasyconymi i w związku z tym, cennymi dla organizmu. Bogactwo kwasów tłuszczowych nienasyconych redukuje zły cholesterol, wzmacniając produkcję dobrego, oraz dostarcza kwasy Omega-6 i Omega-3, któr nie są produkowane przez organizm. To również źródło witaminy E, naturalnego antyoksydantu, który zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i starzeniu się organizmu. « Mniej

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij