Poradnik sushi - Pasta Miso

pałeczkami.pl - poradnik sushi

Pasta miso

 

 

 

pałeczkami.pl - pasta miso

Pasta miso należy do żywności fermentowanej (kiszonej), którą wyrabiano w Chinach prawdopodobnie już w trzecim wieku przed naszą erą. Do Japonii sekret jej wyrobu przywieźli koreańscy mnisi buddyjscy. Ma wiele zastosowań: przyprawia się nią ryby, mięso, warzywa, tofu, rozmaite sosy, marynaty i dressingi oraz słynną zupę miso - jeszcze do niedawna codzienny posiłek Japończyków.

Miso robi się z ziarna sojowego, najczęściej łącząc je z różnymi gatunkami zbóż. Najpopularniejsze jest shiro-miso  czyli "białe miso" produkowane z soi, jęczmienia i ryżu, wymieszanych w równych proporcjach i kiszonych stosunkowo krótko. Przyrządza się z niego zupę miso, ale ma także wiele innych zastosowań. Aka-miso czyli "czerwone miso" powstaje w wyniku bardzo długiego przechowywania, czasem przez kilka lat. Miso zrobione z samej soi to hatcho-miso; ma wyraźny smak i aromat, bardzo ciemny kolor (prawie czarny) i zbitą, gliniastą konsystencję. Używa się go niewiele, a przechowywać można wyjątkowo długo.

Produkcja pasty miso to długotrwały proces, w którym przetwarzane są najlepsze gatunki soi. Ugotowane w wodzie lub na parze i zmielone ziarna sojowe mieszane są z innymi składnikami, wśród których najważniejsze są specjalne grzybki koji, powodujące właściwą fermentację. W zależności od rodzaju dodanego później zboża oraz ilości soli i czasu kiszenia, powstają różne gatunki miso. Każdy region i każda wytwórnia mają swoją specjalność. Najczęściej spotykanymi dodatkami są:  ryż biały lub brązowy, słód ryżowy, jęczmień, pszenica, gryka, proso oraz rozmaite przyprawy, na przykład ostra papryka. Inne rodzaje roślin strączkowych, jak azuka lub ciecierzyca, też mogą być używane.

W niektórych gatunkach miso soja mielona jest dość grubo, tak, że widać jeszcze cząstki ziaren, inne są zupełnie gładkie. Po zmieleniu wymieszaną pastę ubija się ściśle w beczkach lub naczyniach ceramicznych, przykrywa szczelnie aby odciąć dostęp powietrza i pozostawia do fermentacji.

 

 

Medycyna Wschodu przekonuje, że codzienne spożywanie 1 - 2 łyżeczek pasty miso działa korzystnie na nasz organizm. Odtruwa krew, wzmacnia kości, reguluje ciśnienie, a nawet zapobiega nowotworom. Tajemnica właściwości zdrowotnych pasty miso kryje się w fakcie, że zarówno ziarna zbóż, jak i rośliny strączkowe, zawierają roślinne białko. Jest ono szczególnie dobrze przyswajalne dla ludzkiego organizmu w tej właśnie kombinacji składników, co ma wielkie znaczenie przy diecie wegetariańskiej. Miso zawiera również żelazo i wapń. Używane przy jej wyrobie grzybki koji, podobnie jak bakterie jogurtowe, regulują procesy trawienne.

Przygotowując zupę lub gorący sos z pastą miso, należy dodać ją pod sam koniec gotowania, aby nie straciła smaku i walorów prozdrowotnych. Można jednak także marynować w niej mięso albo ryby, które stają się, po usmażeniu, kruche i aromatyczne. Białe miso, wymieszane z pastą sezamową, tworzy doskonały dressing do sałatek i gotowanych warzyw liściastych.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Chcesz o coś zapytać ? Pisz lub dzwoń:
e-mail:
biuro@paleczkami.pl
telefon:
+48 694 512 522

Będzie nam miło odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.

--------------------------------------------------------------------------------


Polecane

Pasta Miso jasna 400g Hikari

Pasta Miso jasna 400g Hikari
10.50 zł   105 pkt.

Pasta Miso ciemna 400g Hikari

Pasta Miso ciemna 400g Hikari
9.90 zł   99 pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel