Algi morskie Yakinori

pałeczkami.pl - algi morskie yakinoriNori to japońska nazwa jadalnych wodorostów morskich, które po zebraniu suszy się i podpieka dla uwydatnienia smaku i nadania kruchej tekstury, w procesie przypominającym produkcję papieru. Otrzymuje się cienkie, kwadratowe arkusze sprasowanych glonów, które wykorzystuje się do zawijania sushi. Yaki w języku japońskim oznacza smażyć, grilować, w tym przypadku: prażyć. Yaki Nori są bardzo ważnym i niezbędnym składnikiem sushi a ich jakoś i rodzaj mają ogromny wpływ na jego ostateczny smak. Japońskie standardy dzielą nori na trzy klasy: Gold, Silver i Green (lub Red). O jakości decydują: grubość arkusza, Więcej » ilość i równomierność rozłożenia materiału w arkuszu, obecność dziurek, kruchość i walory smakowe. I tak: Yaki Nori Gold są najgrubsze, idealnie giętkie, bardzo stabilne o wyrazistym smaku; Nori Silver o równie wysokiej stabilności ale średniej grubości i kruchości, natomiast Green, Red czy Blue są delikatne, kruche, o subtelnym smaku i aromacie, chętnie wybierane przez osoby, które nie przepadają za smakiem glonów. Nori zawierają duże ilości związków mineralnych, witamin oraz aminokwasów. Są jednym z najzdrowszych pokarmów zatem spróbujmy się z nimi zaprzyjaźnić i, na początek, zanim nabierzemy wprawy w robieniu sushi, używajmy pokruszone jak suszone zioła do posypywania potraw, szczególnie ryżu, makaronu czy jajek. « Mniej

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel