Grzyby

Grzyby (jap. kinoko). Bez nich nie ma kuchni Dalekiego Wschodu. Gatunki popularne w Japonii różnią się od tych popularnych w Polsce, niemniej pewne z nich możemy również znaleźć w naszych sklepach. Popularne boczniaki (jap. hiratake) znajdują się w wielu japońskich przepisach, a najpopularniejsze shitake - niezastąpione w zupie miso - są coraz chętniej uprawiane w naszym kraju i przyrządzane na wiele sposobów. Shiitake (szczególnie suszone) zawierają dużo smaku umami (białka mięsa), jednego z 5 podstawowych smaków. Grzyby mun najczęściej wykorzystywane są w wegeteriańskiej kuchni Dalekiego Wschodu. Więcej » Można je dodawać do zup, potraw duszonych, obsmażanych i farszów. Dobrze komponują się z ostrymi przyprawami - czosnkiem, chili, sosem sojowym. Są niezastąpionym składnikiem sajgonek. Nie mają wielkich walorów smakowych, ale dobrze chłoną smaki innych składników potrawy. Chińczycy uważają, że ich systematyczne spożywanie poprawia ogólną kondycję zdrowotną. Łagodzi kaszel i wspomaga leczenie chorób płuc, regeneruje cerę i wlosy, wzmacnia psychikę, stymuluje system odpornościowy. Jednak ich najważniejszą cechą leczniczą jest zmniejszenie krzepliwości krwi i poprawa krążenia. Prawdopodobnie dlatego w Chinach jest tak mały procent zachorowań na chorobę wieńcową. Warto też spróbować delikatnych, lekko słodkawych grzybów słomkowych. Można je dodawać do potraw smażonych, zup, sałatek lub jako przystawka. Do Europy są sprowadzane już ususzone lub w puszkach. « Mniej

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel