Herbata

Japonia zna i wytwarza głównie herbatę zieloną. Choć za ojczyznę tego napoju uważane są Chiny, to jednak Japonia wyniosła go na wyżyny, rozsławiając na całym świecie poprzez niezwykłą ceremonię parzenia i picia. Ten aromatyczny, szmaragdowo-zielony napój stanowi jeden z podstawowych elementów nie tylko kuchni, ale też kultury japońskiej. Spożywanie naparu stanowiło ceremonię ograniczoną ścisłymi regułami, z których wiele obowiązuje do dziś. Więcej » Herbata, jako towar luksusowy, była szczególnie mile widziana na dworze cesarskim. W XVII w. transport herbaty na dwór cesarski był niezwykle ceremonialny i przypominał procesję. Drogę dla orszaku specjalnie oczyszczano, a przed urną z herbatą klękano i oddawano jej pokłony. Pokłońmy się więc i my w szacunku dla królowej herbat i korzystajmy z jej dobrodziejstw na zdrowie. « Mniej

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel