Mirin

Mirin - słodkie, japońskie wino ryżowe, używane tylko do gotowania (łagodzi równowagę pomiędzy ostrymi i delikatnymi smakami), w dwóch odmianach: shin-mirin o zawartości alkoholu do 1% i hon-mirin (uważane za właściwe) o zaw. alkoholu ok.17%. Używa się go też w kuchni koreańskiej, pod nazwą mi yung. Mirin to niezwykła przyprawa, która nadaje potrawom kuchni japońskiej i koreańskiej charakterystycznego, słodkawego smaku. Przyprawia się nim: ryby, owoce morza (maskuje ich zapach), mięso, warzywa, makarony. Więcej » Jest składnikiem wielu sosów i marynat, m.in. do potraw z grilla w stylu "teriyaki". « Mniej

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel