Ocet i zaprawa do ryżu

Głównymi producentami octu ryżowego są Chiny i Japonia. Chiński ocet jest z reguły kwaśniejszy i bardziej cierpki, natomiast japoński, słodkawy i łagodny. W kuchni orientalnej ocet ryżowy jest równie popularny jak sos sojowy i znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Ponieważ ma niepowtarzalny smak i jest o wiele łagodniejszy w smaku niż ocet spirytusowy, można nim marynować różne produkty przed smażeniem, doprawiać sałatki, makarony, dania już gotowe, sosy, i dipy. Sprawdza się również doskonale jako składnik marynat do mięs. Tak, jak nie ma Japonii bez sushi, Więcej » tak sushi bez octu ryżowego nie istnieje. Nadaje mu oryginalnego smaku i poprawia jego kleistość. Nasz sklep dysponuje szeroką gamą octów ryżowych, jak i gotowych zapraw do sushi. Sposób na prawidłowe przygotowanie zaprawy znajdziecie w naszym poradniku. Nadmienić również trzeba, że octowi ryżowemu przypisuje się takie działania zdrowotne, jak: obniżanie poziomu cholesterolu, oczyszczanie organizmu, czy zmniejszanie skutków nadmiernego spożycia alkoholu. Zdecydowanie warto uzupełnić naszą polską kuchnię o tą przyprawę i stosować jako zdrowszy i smaczniejszy zamiennik octu spirytusowego. « Mniej

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel