Wasabi

Wasabi - jedna z najbardziej cenionych roślin z Japonii - ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne, ale jest też rośliną leczniczą. Swój smak i zdrowotne korzyści zawdziecza unikalnym cechom składników. Zawarte w nim izotiocyjaniany odtruwają organizm, mają właściwości przeciwrakowe, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają bakteriobójczo i grzybobójczo, dlatego też zaleca się go w niestrawności i wszelkich zatruciach pokarmowych. Więcej » Zewnętrznie łagodzi nerwobóle, mięśniobóle i dolegliwości reumatyczne.To właśnie izotiocyjaniany odpowiadają w głównej mierze za jego ostry, piekący smak. Spożywanie wasabi zaleca się osobom chorującym na wrzody żołądka, ponieważ substancje w nim zawarte wpływają hamująco na rozwój wywołujących je bakterii. Chrzan wasabi to produkt niezbędny do przygotowania sushi oraz sosów do namaczania. Jego zadaniem jest też oczyszczanie kubków smakowych przed kolejnym kęsem sushi. Należy jednak uważać w stosowaniu, ponieważ jest kilkakrotnie ostrzejszy od europejskiego chrzanu. Doskonały jest zmieszany z majonezem. Zatem odwagi i smacznego! « Mniej

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel