Sosy i marynaty
( ilość produktów: 151 )Marynatą zalewa się mięsa i warzywa przeznaczone do obróbki cieplnej, co ma na celu przeniknięcie aromatów przypraw do marynowanej żywności. Nadaje ona potrawom aromat i smak oraz kruchość, soczystość i miękkość. Zalewając mięso bądź rybę marynatą, należy zadbać o to, by całe mięso było w niej zanurzone, a także pamiętać, by nie przesadzić z ilością octu. Smaki octu, oliwy i przypraw powinny się równoważyć. Od czasu do czasu marynatę i zanurzone w miej składniki trzeba lekko zamieszać. Więcej » Zanurzone w marynacie mięso należy przechowywać w niskiej temperaturze. Minimalny czas moczenia mięsa w marynacie to pół godziny, ale najlepszy efekt smakowy uzyskamy mocząc je całą noc. Nie powinno się marynować mięsa rozmrożonego, ponieważ w trakcie jego rozmrażania z mięsa wycieka płyn, który niepotrzebnie rozcieńcza marynatę, osłabiając jej smak.
Rolą sosów jest, przede wszystkim, podkreślenie smaku potrawy i nadanie jej niepowtarzalnego charakteru. Są doskonałym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów, sałatek, warzyw, deserów itd. Powstają na bazie różnych składników nadających im smak słodki,ostry, kwaśny lub łagodny. Do wielu dań istnieje tak wiele sosów, że spośród bogatego wachlarza smakowych propozycji sosów każdy znajdzie coś dla siebie.« Mniej
Musztarda stołowa 1000g Fanex
- Kraj pochodzenia:
Sos Cho Gochujang (Chojang) - do Tteokbokki 300g O'FOOD
- Kraj pochodzenia:
Sos Cho Gochujang (Chojang) - octowy sos chili 330g Sempio
- Kraj pochodzenia:
Sos czosnkowy z pieprzem do potraw stir-fry 250ml Healthy Boy
- Kraj pochodzenia:
Sos do węgorza i sushi Unagi No Tare 300ml Jiang Hu Quan
- Kraj pochodzenia:
Sos z czarnym pieprzem do potraw z woka 455ml Flying Goose
- Kraj pochodzenia:
Syrop do gotowania 700g CJO
- Kraj pochodzenia:
- 1
- 2